Je tady zima, přepněte na volnější režim

pohled Tradiční čínské medicíny a taoistických mistrů

Chcete mít dostatek energie i v chladném období roku? Padá na Vás deprese každý rok s popadaným listím nebo pohledem na venkovní teploměr? Máte stále studené nohy?

Taoističtí mistři nám vysvětlili příčiny již před mnoha tisíci lety…

Životní koloběh se nám může líbit či nelíbit, můžeme s ním souhlasit a nesouhlasit, můžeme se třeba stavět na hlavu a psát nesouhlasné petice. Zbytečně.

Mudrc naopak žije v souladu s vesmírnými cykly a tak plyne s proudem řeky života, využívá změny energií k vlastnímu prospěchu a šetří svou životní sílu, kterou potřebuje k smysluplnému a kvalitnímu životu.

V bibli tradiční čínské medicíny, ve Vnitřním kánonu Žlutého císaře, je popsáno, jak se chovat v souladu s měnícím se ročním obdobím. Co nám kánon říká o zimě?

Tři zimní měsíce se nazývají „uzavírání a uschovávání“. V zimě voda mrzne na led, země puká a otvírá se. Člověk nesmí zbytečně plýtvat yangovou energií, má chodit spát brzy a vstávat až s východem slunce. Ducha si musí uchovávat hluboko, jako tajemství, chránit ho a ukrývat. Je třeba chránit se před chladem, vyhledávat teplo a nedovolit, aby se tělo zpotilo, protože tak se poškozuje yangová energie. Takové chování odpovídá zimní atmosféře a je to správný způsob pěstování a uchovávání Qi v zimě. Kdo se mu protiví, poškozuje si ledviny a na jaře se bude cítit slabý a unavený, protože si nevytvořil dostatečné podmínky pro rození jarní Qi.

Na monádě, která symbolizuje střídání Yinu a Yangu, se dostáváme oběhnutím celého kruhu ke konci a zároveň se připravujeme k novému začátku, neboť život běží v opakujících se cyklech. Zima je ve znamení nejsilnějšího Yinu, prvku vody a orgánu ledvin. Yang je zanořen uvnitř a měl by být chráněn. Měli bychom si hlídat svou hladinu energie (Qi) a vnitřní teplo, nezachlazovat organizmus. Nepřehánět to s fyzickou a mentální aktivitou, nepotit se (pocením se zbytečně oslabujeme). Sauna jen pro ty, co mají velký přísun masa a tuků.

Nejíst zbytečně mnoho ostrého – tak, abychom nespustili pocení (kterým ztrácíme energii), syrovou zeleninu, saláty (které svou povahou zachlazují
a tím zraňují slezinu). Naopak zařadíme do jídelníčku více potravin teplé a horké povahy, např. polévky – vývary jsou naprosto ideální. Zima je rovněž vhodná na budování kostí, tzn. konzumovat více minerálů než v létě, lépe se absorbují.

Je zajímavé, že Žlutý císař zde upozorňuje na jarní únavu, tedy fenomén, který každé jaro zaplňuje stránky life-stylových magazínů se zaručeně účinnými radami jak se s ní vypořádat. Vysvětluje příčiny, které k ní vedou, ukazuje cestu jak se jarní únavě vyhnout – během roku ctít odlišnou energii (Qi) ročních období a plynout s ní.
A to ve spisu starém několik tisíc let.

Měli bychom omezit naše aktivity, energii směřovat dovnitř, odpočívat. Pracovní, fyzické i sexuální excesy nás vyčerpávají o to více, oč si ukrajujeme z nočního odpočinku. Využijme klidu v přírodě, meditujme, přemýšlejme
a plánujme, soustřeďme se na podstatné.

Když se naučíme žít v souladu s universálními principy, plujeme s proudem, neprotivíme se silám, které jsou mnohem silnější, než lidský jedinec, byť je součástí moderní civilizace, která sama sebe považuje za vrchol evoluce. Vše má svůj čas, jak aktivita, tak odpočinek. Jakmile se naučíme relaxovat v období, kdy odpočívá příroda, zjistíme, že v období aktivity máme dostatek síly a můžeme ze sebe vydat maximum. Stav nudné
a ubíjející únavy, kterou pociťujeme v průběhu celého roku, a na kterou si stěžuje většina populace, kdy nejsme schopni protančit celou noc, jak bychom si přáli a jak jsme mohli ve svých osmnácti letech, má svůj počátek právě v tom, že sami na sebe klademe vysoké nároky a očekáváme stejný výkon v průběhu celého roku. Tím si nevyhraníme dostatek času, v tom správném období, na relaxaci, odpočinek a regeneraci.

Doporučené potraviny a recept: Fazole, kuřecí, krůtí, jehněčí, jedlé kaštany, rozinky, kachna, kozí mléko, česnek, zázvor, koření, skořice, vlašské ořechy, černý sezam, kustovnice.

Kuře s bazalkou

Posiluje ledviny a játra, vyživuje pokožku, stimuluje krevní oběh, pomáhá odstranit ušní problémy.

Ingredience a postup:

500g kuřecích prsíček, 5 rozmačkaných stroužků česneku, ¼ šálku (60ml) černého sezamového oleje, 5 plátků čerstvého zázvoru, 1/3 šálku (90ml) červeného vína, 1/4 šálku (60ml) sójové omáčky, 1PL (15g) hnědého cukru, ½
šálku (100g) lístků bazalky.

Rozehřejte sezamový olej na pánvi či woku, přidejte česnek a zázvor a míchejte 10 sekund, přidejte kuřecí maso nakrájené na kostičky, restujte 2 minuty na prudkém ohni, přidejte víno, sójovou omáčku, cukr, vařte na mírném ohni 20 až 30 minut, občas promíchejte. Přidejte bazalku, vařte ještě 1 minutu a servírujte např. s bílou rýží.

Nezbývá než popřát veselou mysl a dobrou chuť!

Martin Řezníček
praktik tradiční čínské medicíny
www.martinreznicek.cz