21.12. je den zimního slunovratu. V roce 2017 vstupuje 21.12. Slunce do znamení Kozoroha a začíná astronomická zima.

Co to pro nás znamená?

Jakoby se Slunce na setinu sekundy zastavilo, aby mohlo změnit směr a začít putovat opět směrem k nám. Je to den, kdy je velmi dobré, abychom se i my na chvilku zastavili a naladili na novou energii, kterou tato změna přináší.

Do 21.12. jsme mohli uklízet ať již mentálně či fyzicky. Mohli jsme vidět věci, které jsou jindy skryté, mohli jsme si spoustu věcí uvědomit, zakončit, uzavřít. Advent nás k takové činnosti přímo vybízí a dlouhé večery podporují přirozenou schopnost podívat se dovnitř. Do domnělé tmy, kterou však můžeme svým světlem rozsvítit. Ve tmě vzniká a roste nový život a proto je tolik důležité si toto období vědomě užít a připravit se na další kroky.

Od 22.12. začne pomalu přibývat světla i energie. Máme-li řádně uklizeno, můžeme pomalu začít stavět na pevných a čistých základech. Chceme-li v životě věci, které jsou stabilní a pevné, pak jim musíme dopřát i patřičnou pozornost a energii. Energie vědomého položení „základního kamene“ každé naší činnosti se touto činností šíří a je velmi patrná v každém kroku a samozřejmě výsledku.

Meditaci k zimnímu slunovratu, kterou jsem vybrala pro rok 2017 se jmenuje „Meditace s magickou mantrou“. Jde o krásnou meditaci, která používá velmi silnou mantru z jógy vědomí. Mantra je natolik silná, že je u ní výslovně doporučeno, aby byla prováděna s respektem, důstojností a na důstojném místě. Vyčleňte si tedy chvilku, kdy nebudete rušeni, vytvořte si příjemné místo, zapalte si svíčku a otevřete se kouzlu meditace a mantry. Máte-li rádi hudební doprovod, pak si můžete najít zhudebněnou verzi mantry např. na youtube.

Po skončení meditace važte svá slova. Vše, co řeknete se velmi rychle stává realitou. Tvořte tedy vědomě.

Osobně můžete zažít meditaci v Akademii 21.12.17 od 19.45 hod., přihlásit se můžete zde. Poprvé zkusíme také přímý přenos na FB, tak držte palce a máte-li chuť, přidejte se :).

Přeji Vám kouzelný prožitek, klidné adventní dny a vědomé vykročení do nové etapy. Buďte zdraví, šťastní a radujte se!!!

S láskou Sat Nam

Dita Lyner

Meditace s magickou mantrou

Pozice: Sed v jednoduché pozici se zkříženýma nohama, rovnou páteří a mírným krčním zámkem.

Mudra: Ruce skrčte v loktech, dlaně umístěte před srdeční centrum. Spojte dlaně tak, aby malíková hrana dlaně byla spojená nejlépe po celé své délce – nejdůležitější je mít spojené konce dlaní a malíky po celé délce. Jestliže máte mezeru mezi malíčky, snažte se, aby byla co nejmenší. Dlaně tvoří mističky. Palce jsou napnuté a směřují směrem ven. Ruce jsou pohodlně umístěné před srdečním centrem.

Oči: Zavřené, pohled směřuje dolů do dlaní.

Mantra: Recitujte nahlas v monotónní rytmu mantru

         EK ONG KAR 

         SAT GUR PRASAD

         SAT GUR PRASAD

         EK ONG KAR

Čas: 31 min.

Komentář:
Yogi Bhajan: „31 minut vás pozvedne velmi vysoko. Několik dní praktikování vám může poskytnou jistou stimulaci, která vás dovede až za vysvětlení. Je nezvyklé držet Merkury – malíčky v této pozici, ale to je to, co dělá rozdíl. (pamatujte na jejich minimální rozestup)
Recitovaná mantra je jednou z nejsilnějších ze všech manter. Je velmi silná, pozvedá nás za dualitu a napojuje nás na proud duše. Dělá mysl velmi silnou, která pak odstraní všechny překážky. Nazýváme ji magickou mantrou, protože její pozitivní efekt se projevuje rychle a vydrží velmi dlouho.
Mantru je však nutné recitovat s respektem a důstojností a na důstojném místě. Meditujete-li na tuto mantru, ujistěte se, že vaše okolí je nerušené a důstojné a můžete ji provádět s důstojností. Můžete zesměšňovat kteroukoli mantru, kromě této, protože ona má zpětný dopad. Normálně mantry takový efekt nemají – jestliže je recitujete dobře, prospívají vám, a když je recitujete špatně, nemají žádný efekt. Pokud ale recitujete špatně
EK ONG KAR SAT GUR PRASAD, zarazí vás. Musíte znát toto základní varování: tato mantra není tajná, je VELMI TAJNÁ. Recitujte ji proto s důstojností, pište ji s důstojností a používejte ji důstojně.“

Záznam ze společné meditace najdete zde.