Novoroční meditace

Tradice asi vznikají neplánovaně. První novoroční meditaci jsem organizovala v mém prvním „mini“ studiu právě před 5 lety, tedy 1.1.2013 a vzpomínám na to velmi ráda.

1.1.2018 se sejdeme tedy již po 5. a opět v 18.00 hod. zahájíme společnou novoroční meditaci. Během oněch 5-ti let se událo spousta věcí, myslím, že skutečnost, že se sejdeme na 3. místě vypovídá o mnohém. Tentokrát si meditaci poprvé užijeme v sídle naší Akademie a možná ji zahájíme pohledem z našeho okna na pražský hrad a třeba i ohňostroj, který v té chvíli má začít. Každopádně se chystáme tuto společnou událost také přenášet on-line na FB, tak Vy, kteří jste z daleka máte možnost být s námi virtuálně nebo se k meditaci kdykoli připojit i po jejím skončení.

A jakou meditaci jsme vybrali pro rok 2018?

Tak, jako v každém roce máme možnost využít svůj potenciál naplno. Zapracovat na své vnitřní síle a odhodlání, které můžeme využít ke splnění svých snů. A tak povoláme do svých životů možnost zažívat zázraky. Jóga vědomí/kundaliní jóga, jak již všichni dobře víte, má nástroje snad opravdu na všechno. Krija/meditace na zázraky je tedy jen jedna z mnohých odpovědí.

Jde o meditaci, která umí eliminovat naše bloky a vzorce v podvědomé mysli, které nás nutí zabývat se neurotickými a destruktivními myšlenkami a chováním. Chceme-li si plnit své sny a žít život, který si každý z nás opravdu zaslouží, pak se potřebujeme osvobodit od všeho, co nás svazuje a omezuje. Tato meditace je na to jak dělaná. Spojení dvou silných manter s velmi léčivými účinky, vědomá recitace a soustředění dokáží udělat v naší mysli opravdový úklid.

Udělejte se chvilku a vyzkoušejte tuto krásnou a silnou meditaci, ať je váš rok 2018 takový, jaký si opravdu přejete.

Přeji vám šťastný rok 2018.

S láskou Sat Nam

Dita Lyner

 

Než začnete s praxí jógy vědomí, tak se nalaďte a meditaci zakončete dle návodu zde.

KRIJA NA ZÁZRAKY – Gan Puttee Kriya

1. část

Pozice: Seďte v jednoduché pozici

Oči: otevřené na 1/10 a koncentrujte se na 3. oko. Každý zvuk vysíláte ze 3.oka.

Mudra: Ruce jsou volně položené na kolenou, dlaně směřují vzhůru. Střídavě se dotýkají prsty dle popisu v rytmu recitace mantry.

Mantra: Recitujte ze srdce nahlas klidně, uvolněně a monotónně

SA – TA – NA – MA – RA – MA – DA – SA – SA – SAY – SO – HUNG

Střídavě se palcem lehce dotýkejte konečků prstů v následujícím pořadí, zatímco vyslovujete mantru.

SA – ukazováček

TA – prostředníček

NA – prsteníček

MA – malíček

RA – ukazováček

MA – prostředníček

DA – prsteníček

SA – malíček

SA – ukazováček

SAY – prostředníček

SO – prsteníček

HUNG – malíček

Čas: začněte s 11 minutami a pomalu můžete zvyšovat na 31 minut

Každý zvuk upevňuje vědomou i podvědomou mysl. Jeho kvalita čistí a restrukturuje podvědomou mysl, uvolňuje traumatické otisky, osvobozuje mysl a nechává zasvítit světlo duše.

2. část

Nadechněte se, zadržte dech na 20-30s a začněte se pohybovat pomalými krouživými  a protahovacími pohyby. Pohybujte každým svalem v těle. Pohybujte hlavou, trupem, pažemi, zády, břichem, rukama. Silně vydechněte. Opakujte 5x, abyste rozvedli pránu do každého kousku vašeho těla.

Toto je pro sebeléčení. Tato krija odčiní všechnu naši negativitu z minulosti a současnosti. Dá pryč veškerou negativní karmu minulosti, ulehčí našim každodenním problémům a vytvoří pozitivní zítřek.

3. část

Seďte absolutně v klidu a svým pohledem se soustřeďte špičku nosu. Buďte absolutně klidní a tiší. Dýchejte klidným, hlubokým dechem, meditujte 3 min.

Uvolněte se, relaxujte a buďte ve svém prostoru, ve svém středu.

Komentář: Gan Putee je jiný název pro Ganesha – bůh znalostí a psaní. Často je zobrazován s myší u nohou. Myš představuje chytrost a schopnost najít řešení přes jakoukoliv bariéru. Tato meditace může rozpustit jakýkoliv zapeklitý problém nebo blok ve vašem životě.

Záznam ze společné meditace najdete zde.