žena cvičící qi gong

Qigong je jedním z nejpropracovanějších starobylých ucelených systémů, kdy se pomocí fyzických cviků, poloh, dýchání a soustředění mysli zprůchodňují energetické dráhy – meridiány, harmonizují vnitřní orgány a posiluje se vitalita celého těla na všech třech úrovních (fyzické, energetické i duševní).

Slovo Qigong se překládá jako kultivace či zušlechťování vlastní Qi (energie), tedy práce s naším energetickým systémem. V čínské medicíně je nepsané pravidlo, že v těle se musí vše hýbat. Co vše? Qi, krev, lymfa… Jakmile někde něco stagnuje, usazuje se tam, kde nemá, kondenzuje a zahušťuje, vytváří blokádu a dříve či později přináší nějaké zdravotní problémy.

Lidská bytost je průnikem tří úrovní: hmotné tělo (Jing), energetický systém (Qi) a duch (Shen). Stejně tak, jako nemoc má tendenci se projevovat na všech 3 úrovních, tak kterákoliv smysluplná cesta práce na sobě by měla zahrnovat všechny aspekty našeho já, jinak vede k nevyvážené osobnosti.

Při cvičení Qigong pracujeme s fyzickým tělem, kdy pomocí daných cviků spojených s regulací dechu zprůchodňujeme energetické kanály, otevíráme klouby a rozpouštíme stagnace a blokády. Smyslem je probuzení a pročištění energetického systému, zocelení organizmu a odvádění toxinu z mysli i těla. Postupně dochází k tomu, že v energetických drahách již neteče jen slabý potůček, ale říčka, která lépe posiluje a harmonizuje vnitřní orgány, a celý organizmus regeneruje a vitalizuje. V této fázi je snahou vybudovat tak zdravý organizmus, jak jen je možné a již tento fakt stojí za námahu!

Jak jsme si řekli na začátku, důležitý je rozvoj všech tří aspektů člověka, tzv. tří pokladů. Proto během celého procesu dochází ke kultivaci ducha Shen. To nám pomáhá zvládat všechna úskalí, která život přináší, a uchovat si vnitřní harmonii a nadhled v jakékoliv situaci.

Nebudu nikomu nalhávat, že Qigong je cesta snadná a rychlá. Rozhodně není pro někoho typu: „…už týden cvičím Qigong a stále mě bolí záda, asi to je celé blbost.“ Zkratka k osvícení neexistuje, a ať již se vydáme k světlým zítřkům, nirváně či Tao jakoukoliv cestou, nejde to rychle. Není důležité, jestli půjdete cestou přes Qigong, jógu, tantru, zen, meditace, šamanizmus, modlitby či mantry, důležité je, aby vás to bavilo a přinášelo vám to radost, naplnění a harmonii na všech třech úrovních. To vám přeji z celého srdce!

Martin Řezníček