Celulitida, také „pomerančová kůže“ jev, kdy dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, ty jsou tlačeny proti povrchu kůže, která následně vytváří nevzhledné ďolíčky vzdáleně připomínající právě pomerančovou kůži.

Jak to vidíme skrze brýle tradiční čínské medicíny?

Procentuální výskyt u žen je vyšší než u mužů. Je to z důvodu většího množství tuku ukládajícího se právě v partiích hýždí a stehen, kde je obecně sníženo prokrvení. Západní medicína vidí příčinu v genetické zátěži, sedavém zaměstnání, nedostatečném pitném režimu, kouření, dlouhém stání a v hormonální nerovnováze (např. antikoncepci).

Čínská medicína se na organizmus dívá z úplně odlišného úhlu pohledu a mudrc se šikmýma očima by na otázku vzniku celulitidy odpověděl: „Příčinou je hromadící se vlhkost v oblastech, kde není dostatečný průtok Qi (energie) v dráze Sleziny a Ledvin“. Co si ovšem za tím má našinec představit?

Je nepsané pravidlo, že v těle se musí vše hýbat. Co vše? Především Qi, krev, lymfa,… Jakmile někde něco stagnuje, je to začátek možného problému v budoucnosti. Zatímco z pohledu západní medicíny je celulitida kosmetický problém, čínská medicína nás upozorňuje na nerovnováhu hlubší a pomerančová kůže je pouhou větvičkou problému.

V oblasti hýždí a stehen se nám usazuje vlhkost a brání již tak oslabenému průtoku Qi v drahách.

Kde se tam vlhkost bere?

Nejčastěji od oslabené Sleziny (v čínské medicíně chápejme Slezinu jako část celého trávicího traktu, ne jako pouhý orgán) v důsledku nevhodné stravy. Cukr a sladké, mléko a mléčné výrobky, bílá mouka, nadměrné množství syrové zeleniny a ovoce v nevhodné části roku (v zimě), atp. na druhé straně příliš mnoho stimulantů, kterými se snažíme dohnat nedostatek energie (káva, alkohol, energetické drinky,…). Rovněž hormony zvenčí v jakékoliv podobě uvádějí organizmus ve zmatek a ve finále oslabují Qi a krev.  Jestliže v korytu řeky Qi protéká místo silného proudu pouhý potůček, prokrvení, a tudíž i výživa oblasti, jsou nedostatečné. Průvodním znakem bývá rovněž snížená schopnost yangu Ledvin a Sleziny prohřívat organizmus a tudíž větší či menší zimomřivost a zároveň schopnost organizmu odvádět vlhkost.

A co s tím můžeme dělat?

Optimální léčba probíhá na několika úrovních – principem léčby problému je rozhýbání stagnující Qi a vlhkosti, posílení yangu ledvin a Sleziny. V praxi to znamená jednak užívání bylinek, které dokáží Ledviny a Slezinu dostat zpět do rovnováhy, dále ovlivnění akupunkturních drah jehličkami či moxou a vítanou pomocí je baňkování postižených partií k rozhýbání stagnující Qi a vlhkosti. Nedílnou součástí léčby je úprava stravy (a vysazení hormonů).
Léčba vyžaduje čas a trpělivost, ale popsaný balíček je zárukou, že vymizení celulitidy je důsledkem odstranění kořene problému, tedy „opravené“ Sleziny a Ledvin, a že se pomerančová kůže opět nezačne objevovat měsíc po zakončené léčbě.

Martin Řezníček

Praktik TČM