Tělo se potřebuje hýbat. Naším úkolem je najít si takový pohyb, který bude prospěšný nejen našemu tělu, ale i duši. Můžeme tělo týrat v posilovně a budovat svalovou hmotu či bezchybnou postavu, ale také můžeme s krásou, ladností a noblesou kráčet krajinou a díky pohybu, resp. vědomé chůzi a dechu bystřit všechny smysly. Zdánlivě obyčejná chůze se může proměnit ve velmi hlubokou a ozdravnou meditaci.

Kdybych chtěla vypsat všechna pozitiva, která nám chůze přináší, asi bych napsala další knihu, pojďme se ale pokusit podívat na chůzi z duchovního hlediska.

Velmi často, zvláště ve městech je naše chůze řízená časem, spěcháme, máme nevhodnou obuv, jsme obtěžkáni kabelkami, taškami, ruksaky. Jdeme, abychom stihli být včas zde, či onde. Procházíme si v hlavě denní úkoly, nákupní seznam, své emoce. Vše toto se však ve velké většině času děje naprosto nevědomě, jako bychom byli stroje. A přitom můžeme chůzi využít k velmi pro tělo, mysl i duši bohulibé činnosti.

Jak chodíte?

Stačí si začít všímat, jak jdeme, jak klademe nohy před sebe, jak dýcháme, jak se pohybujeme, kam se díváme, co cítíme. Jednoduše zapojit všechny smysly a pak jen pozorovat.  Běžná cesta na hromadnou dopravu, do zaměstnání, či do školy může být vědomá, a tedy velmi přínosná. Jde o naprosto přirozený způsob, jak se postupně učit meditaci a prohlubovat svoji schopnost soustředit se, pozorovat, nehodnotit, jednoduše jen být. Najednou můžeme vidět detaily, kterých jsme si ve spěchu vůbec nevšimli a přitom např. danou trasu procházíme každý den. Uvědomíme si, jak se okolí mění s ročním obdobím, jak se mění energie v daném místě, budeme schopni číst mezi řádky svými i vnějšími.

Ženám bych velmi doporučila, aby si vyzkoušely takovouto vědomou chůzi v různých botkách. Sportovní, baleríny, lodičky atd. Vyzkoušejte si, jak se mění vaše chůze, pozornost, vyzařování, dýchání, jistota pohybu i sebedůvěra v různém obutí. Možná některé boty nosíte jen ze zvyku, abyste na venek vypadala dobře, ale vlastně se v nich vůbec necítíte dobře a jistě. Můžete dojít k velmi zajímavým, pro sebe důležitým, zjištěním.

Buďme přítomni

Téměř všechny duchovní cesty nás vedou, abychom se naučili být v přítomném okamžiku, bez posuzování, hodnocení, jen se stali pozorovateli. Chůze mi přijde pro trénink právě těchto dovedností velmi přínosná. Tělo je zaměstnáno pohybem, naše mysl je orientovaná na pozorování tohoto pohybu, abychom si uvědomili každý centimetr chůze a pohybu těla. Postupně jsem schopni velmi přirozeně zapojit i ostatní smysly a tím se dostat do „jiného světa“. Vědomý dech nám prokrví mozek a celé tělo, a tak zdánlivě obyčejná chůze, je-li vědomá, může přinést odpovědi na naše otázky, posílí spojení s duší i intuici.

Budete-li mít chuť a více času, přináším zde návod na velmi jednoduchou meditaci s řízeným dýcháním. Vyberte si trasu, která je pohodlná bez vysokého převýšení. Oblečte si pohodlné oblečení a hlavně, vyberte správnou obuv. Zkuste být volní bez závaží v podobě tašek a ruksaků, odložte mobil a pojďme na to. 

Jak poznáte, že je vaše pozice při chůzi správná

  1. Začněte kontrolou chodidel. Chodila by měla svírat úhel 40°.
  2. Zkontrolujte úhel mezi nártem a holení, který by měl tvořit téměř pravý úhel. Správné umístění paty přenáší sílu samostatně a zachovává nohy bez napětí. Pokud je tento úhel správný, vaše váha vám při pohybu pomáhá a díky tomu odpadá zbytečná námaha na tuto část nohy.
  3. Protáhněte bederní páteř a vypněte trup. Správná pozice při chůzi pomáhá uvolnit mnoho problémů se zády a zároveň zpevnit břišní svaly.
    Mnoho chodců je nahrbených dopředu, s kulatými rameny a jakoby zátěží na zádech.
    Nejlepší pozici docílíte, když si představíte svoji páteř nataženou odshora dolů. Obraz ve vaší mysli je důležitý. Představte si svislou linii od horní části hlavy směrem dolů k zemi. Prodlužte páteř. Ve chvíli, kdy následujete svoji jasnou představu narovnaného těla, přenášíte váhu na bederní páteř, proto ji vědomě zpevněte. Když spojíte svoji páteř s touto představou linie, budou svaly bederní páteře a břicha jemně avšak výborně vyrovnávat celý váš trup.
  4. Pozorujte svůj hrudník. Lehce zdvihněte hrudník směrem vzhůru, rozložte hrudní koš do široka, prsní kost směřuje lehce vzhůru. Nechte ramena uvolněná a rozložená dozadu a do široka. Nezatahujte lopatky násilím k sobě, to by mohlo způsobit ztrátu stability a rozkolísání. Potřebujete mít prostor pro pohyb v ramenou a hrudníku, proto lopatky uvolněte. Vnímejte svůj hrudník jako otevřený a pohybující se s dýcháním směrem dopředu.
  5. Narovnejte hlavu, vycentrujte a vyrovnejte ji. Pokud je vaše hlava mimo osu, zbytek vašeho těla se snaží takové vychýlení kompenzovat. Před správným umístěním hlavy nejprve zkontrolujte, zda je váš hrudník zdvižený, pak zaměřte svůj pohled na horizont před vámi, udržujte úroveň hlavy a přitáhněte bradu mírně ke krku NE však dolů. Provedete-li toto správně, střed trupu a solar plexus se uvolní. Břišní svaly se přirozeně vtáhnou a zpevní.
    Ověřte si, že svaly v obličeji, hrdle a na krku jsou taktéž uvolněné.
  6. Zkontrolujte a uvolněte svá ramena, boky a kolena. Pozice těla je udržována plynulým pohybem rukou a nohou. Zaměřte se na svá ramena a ujistěte se, že jsou v jedné rovině mezi ušima a boky. Vnímejte váhu svých rukou a uvolněte ji do prstů u rukou. Nedržte napětí váhy rukou na ramenou. Vyšlete váhu rukou, v průběhu pohybu do celé jejich délky. Nechte ruce volně pohybovat v ramenou, jako pendlovky.
  7. Zaměřte svoji pozornost na své boky a nohy. Nechte váhu svých nohou uvolněnou a rozloženou do celé jejich délky. Vnímejte, jak přirozený pohyb nohou a jejich váha dělá místo v kyčelních kloubech, tím se pohyb stává pružný. Točí se ve vlnivých cyklech. Díky tomu umožníte pohyb pánvi, která podporuje nohy a udržuje rovnou páteř.
  8. Na závěr se zaměřte na pohyb kolen. Kolena by se při chůzi neměla hýbat ze strany na stranu. Jde o jedno z nejsložitějších svalových spojení v těle. Což je jeden z důvodů, proč jsou kolena často při sportu poraněna. Chůze je velmi laskavá ke kolenům. Používejte kolena, abyste správně přenášeli váhu z paty přes chodilo k prstům a palci. Vyvarujte se trhavých pohybů.
  9. Zkompletujte a „zvědomte“ celý pohyb.

Jděte pomalu, vnímejte plynulý pohyb energie procházející vaším tělem – potěšení z pohybu, vlny pohybu v pravidelném rytmu od hlavy k patě. Dejte pozornost svému dechu. Poslouchejte prvotní zvuk svého dechu.

Až budete tento “screening” dělat poprvé, může vám zabrat 3-10 minut. S praxí budete postupně schopni tento čas zkrátit. Takovou kontrolu své chůze můžete zařadit kdykoliv do svého běžného denního rozvrhu, když jdete po chodníku nebo v práci po chodbě. Vnímejte svůj postoj, pohyb a dech. Dejte si čas, abyste si pohyby a správný postoj zautomatizovali, čímž získáte velmi dobrý pocit a jistotu ze svého těla a pohybu.

Chůze s řízeným dýcháním

Až si budete jisti svojí chůzí a dechem, můžete přejít k chůzi s řízeným dýcháním. Velmi jednoduchý způsob, který mám vyzkoušený je tento:

Začněte se nadechovat na 4 kroky, s každým krokem 1 menší nádech – celkem 4x. Pokračujte ve stejném rytmu s výdechem. Tzn. na 4 kroky postupný segmentový výdech.

Na tyto nádechy a výdechy si v duchu recitujte mantru SA TA NA MA, na každý nádech či výdech jednu slabiku, můžete přidat i spojení prstů:

SA – palec + ukazováček

TA – palec + prostředníček

NA – palec + prsteníček

MA – palec + malíček

Chůze s řízeným dýcháním by měla mít příjemné a rytmické tempo. Pokračujte v chůzi s řízeným dýcháním 5 – 30 min.

S prováděním si můžete hrát, jak vás intuice povede. Např. 5 min. s řízeným dýcháním, 5 min. zvolnit do normální chůze a opět se vrátit k řízenému dýchání.

Po skončení si dejte chvíli čas a vraťte se ke klidné vědomé chůzi. Vnímejte, jak se cítíte, uvědomte si změny ve své energii, pocitech. Zkuste je nehodnotit, jen pozorovat, zvyšovat a zjemňovat svoji citlivost a vnímavost.

Užijte si svůj pohyb a pobyt venku na vzduchu. Mějte radost z každého kroku i dechu. Buďte co nejvíc tady a teď. Užijte si to ?.

Krásné zážitky, s láskou

Dita Lyner
(článek najdete v dubnovém čísle časopisu Meduňka)