Podzimně-zimní období do zimního slunovratu 21. prosince je obdobím, které nás vede dovnitř. Symbolické shazování listí nám dává pohled na skutečnost, jaká opravdu je. Je možné všimnout si věcí, které po většinu roku máme skryty. Máme jedinečnou možnost prozřít a uvědomit si i prožít pravou podstatu.

Přelom nového roku je pak již jen dalším symbolickým a možná více vědomým přechodem k něčemu novému. Máme velikou možnost z odkrytých pohledů na pravou podstatu, které jsme učinili do zimního slunovratu najít pochopení a z něho pak vybrat nejvhodnější řešení i cesty. Uvědomit si, co je to podstatné, co opravdu chci, co je pro mne a můj život zásadní, bez čeho nechci být.

K celému procesu může být nápomocno velmi jednoduché sepsání našich pocitů, vizí a přání. Či jejich převedení do obrazů. Je úplně jedno, jak si takový pořádek v hlavě a okolo sebe uděláme. Důležité je takovou inventuru provést a vědomě opustit věci nefunkční. Ať již na hmotné úrovni uklidíte skříně či opustíte staré vzorce myšlení. Vždy se musíte rozhodnout co pryč a co si nechat!

Základní předpoklad k jakémukoli posunu je naše vnitřní rozhodnutí a odhodlání něco změnit. Onou změnou projít a pak nové aplikovat do každodenního života. A zde mnoho z nás své kroky nedokončí. V první dny nového roku máme spoustu předsevzetí, plánů, nápadů. Začneme je realizovat a možná vydržíme pár dní nebo týdnů. Avšak v okamžiku, kdy přijde první zkouška, zda onu změnu myslíme opravdu vážně se zalekneme a sklouzneme zpět do svých známých kolejí. Pak jsme na sebe naštvaní, frustrovaní, vzdáme se.

Proč? K čemu je to dobré? Podívejte se na malé děti, když se učí chodit. Kolikrát spadnou na zem, kolikrát se i bouchnou, ale pak to zkusí znovu. Opět se zvednou a opět se pokusí udělat krok, ještě jeden a další. Zkoušejí to tak dlouho dokud to mistrně nezvládnou. Kdyby se po prvním pádu zastavili, tak máme společnost, která leze po kolenou nebo se pohybuje pouze za pomoci něčeho či někoho. A právě, když toto píši, uvědomuji, jak hledáme viníky či pomoc vně. Stále hledáme opory vně, kdo nebo co nám může pomoci a naši změnu udělat nejlépe za nás. Chodíme k různým léčitelům, kartářkám, vědmám, aby nám řekli, co máme dělat.

Všechno máme uvnitř!

Pomoc zvenčí od někoho druhého je fajn. Může to být veliká podpora zejména psychická, můžeme získat další pohled, ale nikdo z nich za nás práci neudělá. Informace z „druhého“ břehu nám mohu sloužit jako vodítko, ale vždy a všechno můžeme změnit. Krok ke změně můžeme udělat jen my sami. Nikdo jiný jej za nás neudělá. Nikdo jiný není v naší kůži, nežije náš život, nezná naše pocity, myšlenky, strachy. Rozhodnutí a provedení je vždy a jen na nás. My musíme udělat onen pomyslný krok jinam, do neznáma. My se musíme dát všanc Vesmíru a odevzdat své strachy a představy. Prostě se pustit na tobogánu a jet.

Vidím okolo sebe tolik lidí, kteří říkají, jak chtějí něco ve svém životě změnit. Chtějí si najít partnera, novou práci, přestěhovat se, ale již leta jsou sami, ve stejné práci, stále bydlí na stejném místě…… Je zvláštní, že jim to často není divné. Sice mluví o tom, jak na sobě pracují, ale výsledek se nedostavuje. To se chvilku může stát, ale pokud to trvá, dokonce i několik let, pak je něco asi špatně. Nejspíš způsob, kterým na „sobě pracujeme“ není funkční. Mnohdy máme veliký talent vybírat si takovou „duchovní“ práci, která nás zaručeně nezmění. Zůstáváme stále na místě, míra nespokojenosti stoupá a my se zlobíme, zejména na svět okolo. Kdybychom se místo zlobení se na okolí podívali na sebe, pak máme odpověď ihned.

Věřte, že vždy je další možnost.

Základním předpokladem ke změně, je si uvědomit, že ji mohu a musím provést jen já sám/sama. Všechny kurzy, terapie, astrologie, výklad karet, nám mohou dát jen podnět. Mohou nás inspirovat, ale do reality musíme vše promítnout my sami.

S jógou vědomí je to naprosto stejné. Ať se člověk rozhodne pro jakoukoli sestavu či meditaci jde o nástroj, který nám pomůže ke změně. Ano jde o nástroj, který umí naprosto cíleně změnit vzorce naší mysli, který rozšíří naše vědomí, abychom byli vědomí – uvědomovali si, co děláme, proč to děláme a jaké to či ono rozhodnutí a čin bude mít důsledky. Avšak provedení změny ve fyzickém světě je jen a jen na nás. I zde můžeme hledat důvody, proč s jógou vědomí přestat. Nejčastěji proto, že jednoduše změnu nechceme přijmout, natož provést.

A právě čas nového roku je nám tolik nápomocen ve svých energiích, abychom zařadili změny do svého života. Ať se nacházíme v jakékoli životní situaci, věřte, že vždy je možnost, vždy je nějaké řešení, vždy existuje nějaká cesta. To že ji ještě nevidíte úplně přesně, není tolik podstatné. Nejdůležitější je, že se pro ni rozhodnete a nevzdáte se před první překážkou. Ona to totiž vůbec není překážka, ale jen výzva Vesmíru, zda onu změnu myslíte vážně. Věřte, že vždy jsme pod velikou ochranou a nedostaneme nic, co nemůžeme zvládnout. Naším úkolem je rozvíjet sama sebe do svého plného potenciálu, využít všechny své dary a schopnosti pro dobro své i celku.

Ať je vaše přání jakékoli, máte právo, aby se vám splnilo. Jen prosím, ono přání musí souviset s vaší změnou, nikoli se změnou vašeho okolí.

Změňte sebe a změníte svět.

Jóga vědomí mne přesvědčila, že má nástroje, které změnu přinesou. Takže, máte-li chuť opravdu něco změnit, tak vyzkoušejte následující meditaci. Vydržte u ní alespoň 40 dní, ideálně pak 90 dní bez přerušení a pozorujte, co krásného vám přinesla do života.

Jde o meditaci, která velmi cíleně posiluje naši intuici a přivádí příležitosti do našeho života. Řekla bych, že nám je servíruje přímo pod nos. Je pak jen na nás, jak se těchto příležitostí chopíme a co z nich vytvoříme. Zároveň jde o ochrannou meditaci, jenž otevírá naše srdce a aktivuje věci na našem horizontu, staneme se k nim citlivými. Mantra, která je v meditaci použita vytváří vnitřní mír, který z nás pak vyzařuje. Pomáhá nám jít s proudem, plynout a dá nám zážitek nekonečna.

Meditace na intuici a příležitosti

Pozice: seďte v jednoduché pozici se zkříženýma nohama a rovnou páteří.

Mudra: ohněte paže v loktech, dejte je podél těla. Spojte palec a ukazováček do Gyan mudry. Ostatní prsty jsou natažené, dlaně směřují směrem dopředu. Natažené prsty jsou na úrovni ušních lalůčků.

Oči: zavřené s pozorností do bodu 3. oka

Dech a mantra: zhluboka se nadechněte a s výdechem 3x recitujte mantru. Opět hluboký nádech na recitaci, a tak pokračujte.

SAT NARAYAN (SAT NARÁJAN)
WAHE GURU (WAHE GURU)
HARI NARAYAN (HARI NARÁJAN)
SAT NAM (SAT NAM)

Čas: 31 min. začněte s 11 minutami a postupně prodlužujte na plný čas

Konec: nadechněte se, předpažte paže do 60°, dýchejte dechem ohně 30 s. Nadechněte se, zadržte dech, kořenový zámek, vzpažte paže vzhůru a velmi silně s nimi zatřepejte (meditace je velmi silná, proto se na konci musíte probudit zpět). Vydechněte. Seďte v tichu a 5-10 min. a meditujte na vibraci mantry. Jen nechte svoji mysl naplnit mantrou. Možná přijdou plány či odpovědi.

Komentář: Vnímejte během meditace energii v dlaních i v okolí srdečního centra. Tuto meditaci je dobré praktikovat s co nejprázdnějším žaludkem. Je tedy velmi vhodné ji provádět ráno, připraví vás na den.

Zdroj: Transition to a heart-centered world, Gururattana Kaur Khalsa, Ph.D.

Před cvičením se nalaďte 3x recitací mantry ONG NAMO GURU DEV NAMO a meditaci zakončete 3x recitací SAAAAAAAAT NAM. Podrobný návod k praxi jógy vědomí, dechu ohně i kořenovém zámku najdete na www.akademievedomi.cz/jogavedomi.

Další osobně vyzkoušené meditace a cvičební sestavy na podporu hojnosti a prosperity najdete v mé nové knize RADOST HOJNOST PROSPERITA, která vyšla v edici Knihovnička meduňky. Některé z nich vyzkoušíme společně na turné ke knize, srdečně vás zvu a těším se na viděnou.

Přeji vám mnoho radosti, hojnosti a prosperity v celém roce 2018 i těch dalších. Buďte zdraví, šťastní, spokojení, vše ostatní pak přijde.

S láskou

Dita Lyner