Zimní i letní období patří k těm, které nejvíce zatěžují naši pokožku. „Naše“ víla, ale hlavně opravdová odbornice v oblasti péči o pleť i přírodním léčitelství Šárka Stará pro nás připravila velmi zajímavý a praktický článek, jak pečovat o svoji pleť právě v těchto obdobích.

Zima / léto – stav pokožky v ohrožení

K narušení rovnováhy funkce kožní bariéry přispívají vnější i vnitřní faktory.

Vnější faktory: roční období – zima, léto

suchý, chladný vzduch, horký, časté mytí, agresivní přípravky, syntetické micerální vody, aktivity v nepříznivých povětrnostních podmínkách, dlouhé horké koupele a u některých stavů pokožky a její reaktivity – pobyt v sauně, což patří mezi rizikovou aktivitu

Vnitřní faktory : dědičnost, hormonální změny, strava a stres

Často samotná hydratace je jednoduchá, složité je ovšem docílit její rovnováhu a udržet si jí. Jediný způsob je doplňování tekutin, pitím čisté vody a to do 19. hod, abychom při pozdějším pití většího množství tekutin nezatěžovali ledviny. Hydrataci zároveň podpoříme jedením potravin, které se vařily ve vodě či dusily. V zimním období jsou ledviny více citlivé a přichází jejich období pro regeneraci.
Přetížené ledviny (alkohol, přemíra tekutin, pití ve večerních hodinách, a třeba i po 19 hod, nadměrné používání soli ve stravě pak dopomáhá kruhům pod očima).
Nadměrná hydratace vede k hyperhydrataci pokožky, jejímu bobtnání a následnému rozpadu a olupování zbobtnalých vrstev. K hyperhydrataci může dojíti po nanesení okluzivních krémů (např. vazelínové produkty, dimetikon, krémy obsahující silikony či parabeny).  Pod zevní bariérou tvořenou přípravkem se hromadí pot a vlhkost vylučovaná povrchem kůže.

Dehydratace

Při sníženém obsahu vody v kožní vrstvě zvané epidermis dochází k olupování a odlučování nejvrchnějších vrstev pokožky ve formě šupinek. Pokožka je citlivá až přecitlivělá a pnoucí. Snazší odpařování vlhkosti je způsobeno narušenou přirozenou bariérovou funkcí kůže. Nejdůležitější je znát, že pokožku tvoří převážně lipidy. Pokud je lipidová bariéra narušena, suchost se rozvíjí i se symptomy k tomu náležitými.

Oblékejme i pleť

Dbát o sebe šetrně a to jak čistícími produkty, bez horké vody (pouze vlažnou), neparfémovanými produkty – nejlépe olejovými přípravky, resp. přípravky, které neobsahují vodu.
Nepoužívat scruby, adstringentními produkty čelit změnám struktury pokožky též není vhodné. Pozornost by měla být věnována i výběru barev na vlasy.
Přiodít pokožku o kvalitní květinový make-up Zuii, obzvlášť v tomto období vhodný u rosacei, kuperózy, ale vlastně pro každou ženu a vrstvit jako oblečení.

Aktivní spolupráce

Přípravky v tomto období mají působit převážně na principu zajištění a udržení hydratace pokožky. Příjem tekutin a typ balzámů zabraňující odpařování vody z pokožky – bambucké máslo, aj…
V domácím či profesionálním podání aplikovat masky zvlhčující a udržující pružnost aktivitu . Ovocné kyseliny, bylinky, lecithin – povzbudí přirozené procesy, bez narušení a odbourání přirozených procesů.

Určitě si dopřejte profesionální ošetření, ale pečlivě konzultujte s jakými přípravky budete ošetřeni.

K tomu přirozeně vkládat i péči o svou vnitřní pohodu, zpomalit či se během dne alespoň na chvíli zastavit, meditovat, udržovat přirozenou pružnost i ostatních tkání a struktur. 
Zahrňte do svého programu například tanec, či cokoliv v jemnosti a naladění.

Péči od Šárky můžete na vlastní kůži zažít v Kabinetu krásy v Akademii. Stačí jen vejít……